Täällä taas. Bloggari ei kuollut, tai mitään muuta dramaattista, elämä on vain pitänyt kiireisenä. Vihdoin löysin raon tämän blogin ylläpitämiseen, mutta asiaan:

Heräsi tässä ajatus avata keskustelua baarien ikärajoista. Suomessahan alaikäraja baareihin on 18-vuotta, moniin enemmän. Joissakin keski-Euroopan maissa kuitenkin jo 16-vuotiaana saa ostaa kevyempiä alkoholijuomia, kuten olutta ja pääsee siis baareihinkin. Pitäisikö Suomessakin ottaa alennetut ikärajat käyttöön?

Yksi fakta kuitenkin on, että monet nuoret nykyään (ainakin täällä pk-seudulla) aloittavat juomisen tuotakin ikää paljon nuorempana. Baareihinkin yritetään ja päästäänkin alaikäisinä toisten henkkareilla tai jopa ilman, kuten jokin tv:n ajankohtaisohjelma joskus osoitti.

Alkoholin oston ikärajan muuttamista on muistaakseni perusteltu myös sillä, että kun vasta kortin saaneet kuuluvat muutenkin riskiryhmään ja soppaan lisätään vielä "Kuningas-Alkoholi", odottaa seuraava auto-onnettomuus vain tapahtumistaan. Tässä voisi tietenkin ajatella alkoholin ikärajan nostamista enemmin kuin laskemista, mutta itse uskon sen vain lisäävän kevyiden huumausaineieden käyttöä. Yhdysvalloissahan ainakin joissakin osavaltioissa ikäraja on jossain 21 tienoilla ja olen kuullut siellä vaihtareina olleilta, että huumeidenkäyttö on varsin yleistä. Ja toisena asiana tässäkin kohtaa voi painottaa, että kyllä ne 13-vuotiaat sitä alkoholia nytkin saavat, niin miksi eivät sitten tulevaisuudessakin?